Wandelen in de duinen

Uitdagende wandelroutes

Trek je wandelschoenen aan en ga op pad! Een tocht door Meijendel staat garant voor uren wandelplezier. Haren in de wind en vooral ook je zintuigen op scherp. Want in het door Dunea beheerde duingebied, onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen, is de kans groot dat je veel verschillende dieren en planten spot. 

 

In onze wandelfolder vind je verschillende wandelingen en de kaart van het gebied. Op deze pagina kun je alvast inspiratie opdoen d.m.v. de uitgelichte wandelingen.  

Tekening voorkant folder Speuren naar reeën wandeling duinwachter Hans
Seizoenswandeling

Speuren naar reeën met duinwachter Hans

Wij hebben elk seizoen een speciale wandeling. In het voorjaar staat de wandeling van duinwachter Hans op het programma. Deze wandeling is 5 kilometer en leidt je hopelijk langs reeën. Het is vaak een kwestie van rustig wandelen, goed kijken, stil zijn én wat geluk. Je maakt meer kans in de vroege ochtend en tijdens de schemering. Wil je de hond meenemen? Gezellig, maar die moet wel aan de lijn blijven! In de folder staat alles over het herkennen van sporen en kun je punt voor punt de tips van duinwachter Hans lezen. Heb jij genoten van de wandeling en de reeën gespot? Deel dan jouw ervaring op Instagram met de tag #duingebieden_dunea. 

Download de folder

 

Meteotoren Meijendel

Meijendel-Zuid: een zee aan verhalen

Deze wandeling neemt je mee door het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Hoe kan dat nou eigenlijk, zo’n uitgestrekt onbewoond gebied pal in de dichtbevolkte Randstad? Door de eeuwen heen zijn er altijd enkele functies geweest die andere functies uitsloten en zo is het nog altijd.

 

Tijdens de wandeling kom je langs 10 punten waarbij verschillende vertellers, die Meijendel op hun duimpje kennen, in een video alles vertellen over de functies die onze duinen door de jaren gehad hebben. De wandeling is 5.7 km en gaat naast de duinen ook over het strand. Je kunt de route op elk gewenst punt beginnen.

Thuis kun je de wandeling vanuit de BeleefRoutes app al downloaden op je telefoon (Apple) (Android) en dan krijg je ook een overzichtskaart te zien van waar de route precies loopt. Je ziet dan ook waar je het beste kunt parkeren en ook de OV-optie staat aangegeven.

Eikenroute (3,2 km)

De route leidt je in ongeveer een uur tijd door het bosrijke gedeelte van Meijendel. Je start bij het speelveld bij De Tapuit, bezoekerscentrum van Dunea. Voor de vogelliefhebber is deze route een waar genot. In het bos kom je misschien een nachtegaal, rietgors, fitis, grasmus en zwartkop tegen. Bij de vogelkijkwand heb je zicht op de infiltratieplassen en misschien ook wel op de krakeend, tafeleend, meerkoet, doodaars of de geoorde fuut.

Download de gehele wandelroute

Herfst in Meijendel
Duinwachter bij strandopgang

Strandroute (3,8 km - aangepaste route)

Je start naast De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea. Vanuit daar ga je op weg naar het strand. Je wandelt langs weelderige bomen en struiken, zoals eiken, meidoorns en kamperfoelie. Hoe dichter je het strand nadert, hoe lager de begroeiing wordt. Halverwege de wandelroute vindt je de natte duinvallei en onze infiltratieplassen, waar we ons drinkwater natuurlijk zuiveren. Onderweg ontmoet je in het begrazingsgebied misschien wel Galloways, grote zwarte runderen. Of wilde Konikpaarden. Tot slot wandel je langs de Libellenvalei en het open duin door tot aan zee.

Download de gehele wandelroute 

Reeënroute (2,6 km)

De kortste van onze gemarkeerde routes start bij parkeerplaats De Kieviet. Je wandelt door hoge duinen, diepe valleien en weelderige bossen. Eén van de eerste punten op de route is De Piek: een uitkijkpunt. Vanaf hier kijk je over de valleien heen naar zee en kun je bij helder weer Wassenaar zien liggen. Ook kom je door het Grote Bos, de woonplaats van de ree.


Download de gehele wandelroute
Collage duinen

De geheimen van de duinen bij Den Haag, Wassenaar en Katwijk 

Tussen Den Haag en Katwijk, aan de rand van de dichtbebouwde Randstad, lijkt de natuur vrij spel te hebben. In deze uitgestrekte zone van duinen moesten mensen het vaak opnemen tegen de elementen: de zee, de wind, het zand, de droge, weinig vruchtbare grond. In deze natuur liggen allerlei sporen verborgen van hoe mensen ooit leefden en werkten. De drie wandelroutes in dit boekje leiden je langs wandelpaden, bunkers, oude akkers, watergangen, grenspalen, wallen en watertorens. Vaak zijn ze nog goed zichtbaar, soms moet je wat beter kijken en bij enkele ook je verbeelding even aanspreken. De wandeling rond Meijendel is 10,5 km, rond Wassenaarse Slag is 4,5 km en rond de Pan van Persijn en de duinen onder Katwijk is 8 km.

Veel wandelplezier!

Download het wandelboekje